Żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą

40 dag żeberek wieprzowych, 80 dag kiszonej kapusty, 6 dag tłuszczu, 1 cebula, 2 łyżeczki mąki, 3 dag słoniny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kminku sól i pieprz do smaku

Żeberka pociąć na kawałki, obsypać mąką i solą, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, włożyć oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też zrumienić. Pokrojoną w kosteczkę słoninę usmażyć na patelni, z pozostałej mąki zrobić zasmażkę. Włożyć do szybkowaru kapustę, wsypać koperek, wymieszać ze znajdującymi się w nim żeberkami, wlać 1 szklankę wody i szybkowar zamknąć. Ogrzewać 30 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wymieszać z przygotowaną wcześniej zasmażką, doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Uwaga. Niektórzy lubią przyprawić tę .potrawą koncentratem pomidorowym.

Powiązane posty