Żeberka wieprzowe z brukwią

40 dag żeberek wieprzowych, 80 dag brukwi, 2 cebule, 3 dag tłuszczu, 2 łyżeczki mąki sól, cukier i majeranek do smaku Żeberka pociąć na kawałki, posolić i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i też lekko zrumienić, wszystko wyjąć, a do szybkowaru wsypać mąkę i wymieszać. Gdy mąka się lekko zrumieni, wlać 2^szklanki wody, zagotować i włożyć do niej oczyszczoną i pokrojoną w kostkę brukiew (kostka o boku 1 cm) oraz żeberka z cebulą. Chwilę gotować bez przykrycia. Posolić, lekko pocukrzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i cukrem, wsypać majeranek.

Powiązane posty