Szpinak w formie budyniu

1 kg szpinaku, 3 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 0,5 szklanki śmietanki, 1 łyżka masła (3 dag), 1 ząbek czosnku sól, cukier i pieprz do smaku tłuszcz i tarta bułka do formy Oczyszczony szpinak gotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić, lekko odcisnąć i posiekać lub zemleć. Masło utrzeć w misce, dodając po 1 żółtku, a następnie szpinak i śmietankę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą szpinakową, dodając jednocześnie tartą bułkę. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i cukrem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką – formy budyniowej lub innego zamykanego naczynia o odpowiednim kształcie, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 szklankę wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć formę budyniową ze szpinakiem. Potrawę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Uwaga. Jest to smaczne danie kolacyjne.

Powiązane posty