Salsefia z wody

1 kg salsefii, 3 łyżki octu, 6 dag masła, 2 łyżki tartej bułki, sól i cukier do smaku Oczyszczoną salsefię (obraną i opłukaną) włożyć zaraz do zakwaszonej octem wody, aby nie sczerniała (3 łyżki octu na 2 litry wody). Następnie związać w pęczek, jeśli ma być podawana a la szparagi, których smak przypomina, lub pokroić w kawałki, włożyć do szybkowaru i zalać świeżą wodą posoloną i po- cukrzoną. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 13-15 minut od momentu ppcw. Po ugotowaniu polać zrumienioną bułką zmieszaną z rozgrzanym masłem (jeżeli gotowana była w pęczku – rozwiązać).

Uwaga. Tak przygotowaną salsefię mołna osmażyć na zloty kolor po opanlsrewanlu w planie z białka I bułce tartej. Można też zapiekać z sosem beszamelowym po skropieniu masłem I posypaniu tartym żółtym serem.

Powiązane posty