Ryż z parówkami i pieczarkami

1,5 szklanki ryżu, 3 szklanki wody, 4 parówki, 10 dag boczku lub podgardla, 25 dag pieczarek, 1-2 cebule, 10 dag sera ementalskiego, 4 łyżki dobrego oleju, np. sojowego, 1 pęczek natki pietruszki przyprawa ziołowa do mięs, np. węgierska, pieprz i sól do smaku

Na rozgrzanym w szybkowarze oleju przysmażyć pokrojone w plasterki parówki, pieczarki i boczek. Następnie włożyć oczyszczoną i posiekaną cebulę, zeszklić. Posolić i popieprzyć, dodać wypłukany ryż, starty ser, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięs. Wszystko razem wymieszać i zalać wodą. Za-mknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Szybkowar otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Powiązane posty