Ryż pilaw bezmięsny z pieczarkami

1 szklanka ryżu, 1,5 szklanki wody, 3 łyżki oleju (np. sojowego), 20 dag pieczarek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa, 1 szczypta tymianku lub macierzanki, 1 łyżka tartego sera żółtego, mały listek laurowy pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę, czosnek i pieczarki oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz wszystkie przyprawy i wymieszać. Zalać wodą z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, znów wymieszać i sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Zamknąć szybko-war i ogrzewać 6 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania. Przed podaniem posypać startym żółtym serem. Uwaga. Po podaniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym.

Powiązane posty