Ryż pilaw bezmięsny i jabłkiem

1 szklanka ryżu, 1,5 szklanki wody, 3 łyżki oleju, np. sojowego, lub 6 dag masła, 2 cebule, 2 ząbkl czosnku, 1 kostka rosołowa, 1 szczypta tymianku, 3 łyżeczki curry, 1 jabłko kwaśne, mały listek laurowy pieprz do smaku

Ryż dobrze przepłukać na sicie zimną wodą. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić i zrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Włożyć ryż oraz curry i dokładnie wymieszać. Wlać wodę z rozpuszczoną w niej kostką rosołową. Sprawdzić, czy nie trzeba dosolić. Włożyć pozostałe przyprawy, starte na jarzynowej tarce jabłko oraz masło i po wymieszaniu zamknąć szybkowar. Ogrzewać 6 minut od momentu ppcw. Otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Powiązane posty