Rolada z ryb w galarecie

50 dag filetów rybnych, 1 cebula, 1,5 czerstwej kajzerki (6 dag), 1 jajo, 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Wywar: 2 cebule, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, 1 mala marchew, 3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 szklanki wody, 2-3 płaskie łyżki żelatyny (zależnie od wielkości łyżki, w sumie, 2,5 dag) 2 dag margaryny lub masła do posmarowania ściereczki, 2 jaja ugotowane na twardo jako dekoracja wnętrza rolady 2 pomidory i kawałek zielonego liścia pora – jako dekoracja półmiska

Zemleć filety rybne razem z namoczona w zimnym płynie i odciśniętą bułką czerstwą, dodać jajo, posolić i popieprzyć, wsypać cukier i wszystko razem dokładnie wyrobić. Zrobić rulon, wcisnąć 4 połówki ugotowanego na twardo jaja, zasklepić. Kawałek gazy lub ściereczkę nasmarować masłem, zawinąć w nią ciasno rulon masy rybnej, zawiązać sznurkiem końce. W szybkowarze zagotować wywar, czyli wodę z oczyszczonymi warzywami, zielem angielskim i pieprzem oraz solą (kto lubi może trochę posłodzić). Do wrzącego włożyć zawinięty rulon, zamknąć i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Szybkowar otworzyć i zostawić w nim rybę do ostygnięcia. Zimną roladę wyjąć, zdjąć sznurek, pokroić na kawałki grubości 1 cm. Wywar odcedzić, dodać rozmiękłą żelatynę, zagotować, gdy zacznie gęstnieć oblać nią pokrojoną roladę, przybrać pokrojonym pomidorem i porem, można też ugotowanym jajem. Odstawić do skrzepnięcia.

Powiązane posty