Rolada z królika lub kaczki

1 królik (2 kg), 1 kg słoniny, 2 szklanki rosołu (może być z wody zmieszanej z przyprawą „Jarzynka”), 1 listek laurowy, 1 gałązka tymianku sól i pieprz do smaku

Przyrządzać na 24 godziny przed podaniem. Pokroić słoninę na duże kawałki, włożyć do szybkowaru i smażyć około 4 minut, a gdy się zacznie rumienić włożyć pokrojonego na kawałki królika i dobrze obrumienić. Posolić i popieprzyć, wlać rosół, dodać tymianek i listek laurowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35-40 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć i potrawę pozostawić w nim do ostygnięcia, a następnie usunąć tymianek i listek laurowy, mięso wyjmować po kawałku i oczyszczać z kości. Wymieszać je z wyjętą z szybkowaru słoniną i szybko wyrobić, dodając nieco sosu z duszenia. Jeśli ma być podana nazajutrz w formie krojonej na plastry rolady, to ugnieść dokładnie w wąskim woreczku płóciennym a gdyby miała być przechowywana dłużej, ugnieść w dowolnym naczyniu, np. słoju, przykryć warstwą tłuszczu z duszenia i trzymać w chłodzie. Ro- ladę w woreczku też wstawić na 24 godziny do chłodu. Do tej rolady pasuje sałatka z cykorii.

Powiązane posty