Rolada z baraniny z fasolą

1 kg baranich żeberek, 15 dag boczku, 1 łyżka smalcu, pieprz i sól do smaku Fasola: 1 szklanka suchej fasoli (namoczyć na noc), 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 płaska łyżka mąki, 3 dag masła, sól

Z żeberek wyjąć kości, mięso zbić lekko tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Poukładać na płacie mięsa paski boczku, mocno zwinąć i obwiązać nicią. Końce zaszyć. Obrumienić roladę na rozgrzanym w szybkowarze smalcu. Przełożyć roladę do perforowanej wkładki. Włożyć do szybkowaru tłuszcz, rozgrzać, przesmażyć na nim krótko oczyszczoną i posiekaną cebulę, posypać mąką, włożyć fasolę i zalać wodą, w której się moczyła. Dolać wody, tak by pokrywała fasolę na 1 cm. Włożyć wkładkę z roladą, zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć ostrożnie bez ochładzania, wyjąć wkładkę z roladą, a fasolę wymieszać z koncentratem pomidorowym i roztartym z solą czosnkiem. Chwilę jeszcze podgrzewać. Fasolę i pokrojoną roladę układać obok siebie. Podawać z sałatką z czarnej rzodkwi lub rzodkiewek. 

Powiązane posty