Risotto z baraniny

50 dag baraniny bez kości, np. z łopatki, 1 szklanka ryżu, 2 cebule, 10 dag wędzonego boczku, 3 dag masła, 10 dag sera tylżyckiego, 1 łyżeczka sie- \ kanej notki pietruszki sól i pieprz do smaku, 2 szklanki wody

Mięso pokroić na kawałki wielkości kawałka cukru. Boczek pokroić na cienkie niewielkie plasterki, usmażyć w szybkowarze. wyjąć skwarki, a na pozostałym tłuszczu obrumienić mięso, włożyć oczyszczoną i pokrojoną cebulę i też zrumienić, wsypać ryż i zeszklić. Posolić, popieprzyć, wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Otworzyć szybkowar ostrożnie, bez schładzania. Wsypać część startego sera oraz skwarki i wymieszać. Po wyłożeniu na półmisek posypać pozostałym serem i polać stopionym masłem.

Powiązane posty