Risotto po mediolańską

1 szklanka ryżu, 2 szklanki rosołu (może być tyleż wody z płaską łyżką przyprawy „Jarzynka” lub podobnej), 6 dag tłuszczu, 1 cebula, 5 dag pieczarek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag ostrego żółtego sera sól I pieprz do smaku

Oczyszczoną i posiekaną cebulę przysmażyć w szybkowarze na połowie tłuszczu na złoty kolor, dodać odsiany „na sicie ryż, wymieszać i zeszkliwić. Zalać wrzącym rosołem, dodać koncentrat pomidorowy oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 8 minut od momentu ppcw. W tym czasie zetrzeć ser. Po otwarciu szybkowaru dodać pozostałe masło i połowę utartego sera, wymieszać. Pozostałym serem posypać risotto po wyłożeniu na półmisek. Ryż powinien być jędrny, nie rozgotowany. Szybkowar otwierać ostrożnie, lecz bez schładzania.

Powiązane posty