Ragout z warzyw

3 marchwie (20 dag), kawałek selera (20 dag), kawałek kapusty włoskiej (20 dag), 3-4 duże kartofle (30 dag), 16 małych cebulek, najlepiej szalotek, 5 dag tłuszczu, 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić na dość duże kawałki, tylko cebulki pozostawić nie krojone. Marchew i cebulki obsmażyć na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu, dodać pozostałe warzywa, zalać osoloną wodą. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po ugotowaniu doprawić jeszcze solą oraz pieprzem, wymieszać z 1 łyżką natki, pozostałą natką posypać po wierzchu przed podaniem.

Uwaga. Potrawa zyskuje na smaku, gdy włoską kapustę I obsmażone cebulki dodaje się w połowie gotowania, czyli po 8 minutach ogrzewania szybkowaru należy go otworzyć, włożyć te warzywa, szybkowar zamknąć i ogrzewać jeszcze 7 minut od momentu ppcw.

Powiązane posty