Ragout z warzyw po włosku

50 dag papryki czerwonej lub zielonej, 50 dag ogórków lub bakłażanów, 50 dag pomidorów, 4 łyżki oleju, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 0,5 szklanki wody sól, cukier i pieprz do smaku

Oczyszczone strąki papryki, obrane ogórki oraz pozbawione skórki pomidory (zanurzone na chwilę we wrzątku łatwo się obierają) pokroić w dość duże kawałki, włożyć do szybkowaru, wlać olej i wodę, posypać solą, cukrem i pieprzem. Ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po ugotowaniu doprawić pieprzem (i jeżeli jeszcze trzeba, to solą i cukrem), posypać z wierzchu natką pietruszki.

Uwaga. Jeżeli jednocześnie wstawimy do szybkowaru rył w nieperforowanej wkładce, powstanie pełne danie kolacyjne.

Powiązane posty