Ragout z baraniny

50 dag baraniny bez kości – z mostka lub łopatki, 2 ząbki czosnku, 1 płasko łyżka przyprawy włoskiej, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, 2 cebule, 5 sporych kartofli, 10 dag vyędzonego boczku lub podgardla, 1 szklanka wody, 4 łyżeczki płynnej przyprawy do zup, sól do smaku

Mięso pokroić w drobną kostkę. Oczyścić warzywa, korzeniowe zetrzeć na tarce do jarzyn, kartofle pokroić na plasterki, cebulę cienko pokroić, czosnek posiekać. Dno szybkowaru wyłożyć cieniutkimi plasterkami boczku, układać na nim warstwami kartofle, mięso, warzywa i znów kartofle. Każdą warstwę posypywać przyprawami. Wlać wodę i przyprawę w płynie do zup. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Wyrzucić w całości na okrągły półmisek, przewracając szybkowar do góry dnem.

Powiązane posty