Pudding Trinité

2 paczki lub kilka kromek czerstwego ciasta drożdżowego bez skórki, 3 szklanki mleka (może być z proszku), 3 łyżki cukru, 4 jaja, kilka łyżek wiśni osączonych z konfitury, 2 łyżki rumu, masło i tarta bułka do formy

Zagotować mleko z cukrem, zanurzyć w nim ptibery, zmiksować, dodając jaja. Wymieszać z wiśniami i rumem. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy budyniowej (lub innego zastępczego naczynia), przykryć listkiem białego papieru, a następnie pokrywką. Wstawić do szybkowaru, do którego wlać 2 szklanki wody (forma budyniowa na podstawce). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Z formy budyniowej wyjmować suflet po całkowitym ostygnięciu. Podawać mocno oziębiony, przybrany dowolnym dżemem.

Powiązane posty