Pilaw po uzbecku

50 dag baraniny bez kości, najlepiej z udźca, 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody, 1 marchew, 1 cebula, 6 dag masła, 2 łyżki rodzynków sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić na nieduże kawałki, posolić, włożyć do szybkowaru. Zalać 1 szklanką wody, zamknąć szybkowar, i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. W tym czasie oczyścić warzywa, cebulę pokroić w półkrążki, a marchew na słomkę. Poddusić, nie rumieniąc, na połowie masła, wyłożyć do nieperforowanej wkładki, dodać ryż i rodzynki, zalać 2 szklankami zagotowanej wody. Szybkowar otworzyć, wstawić do niego wkładkę i zamknąć ponownie. Ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Ryż po ugotowaniu ułożyć na środku okrągłego półmiska, otoczyć pokrojonym na plasterki mięsem i cząstkami surowych pomidorów.

Powiązane posty