Pilaw po polsku

50 dag baraniny bez kości, przedniej lub zadniej, 2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody, 6 dag tłuszczu (najlepiej masła) sól, pieprz i mielona papryka do smaku siekana natka pietruszki do posypania

Mięso pokroić w drobną kosteczkę, oczyszczone cebule i czosnek posiekać, włożyć wszystko do szybkowaru. Dodać ryż, posolić, popieprzyć i wsypać trochę papryki. Wlać wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Włożyć tłuszcz i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Otworzyć szybkowar bez schładzania, ale ostrożnie. Po wyłożeniu potrawy na półmisek posypać papryką i zieleniną.

Powiązane posty