Pieczeń barania po myśliwsku

70 dag baraniny bez kości z udźca, 2 cebule, 0,5 łyżeczki jagód jałowca, 2 ząbki czasnku, 4 dag tłuszczu sól i pieprz do smaku Zalewa: 1 szklanka wody, 0,25 szklanki 6-procentowego octu, 7 ziaren pieprzu, 7 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Na 1-2 dni przed pieczeniem mięsa zrobić zalewę: zagotować wodę z przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Mięso natrzeć roztartym jałowcem i obłożyć plasterkami cebuli. Włożyć do zalewy i pozostawić w chłodzie. Następnie mięso wyjąć z zalewy, posolić i popieprzyć, obrumienić w szybkowarze na rozgrzanym tłuszczu. Włożyć cebulę, którą obłożone było mięso w zalewie, wlać szklankę wody i zamknąć szybkowar. Ogrzewać 35 minut od momentu ppcw.

Powiązane posty