Papryka nadziewana

12 owoców papryki (60 dag), 0,5 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, 15 dag wieprzowiny mielonej surowej lub gotowanej, 2 cebule, 5 łyżek oleju sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Paprykę umyć, wydrążyć pestki. Na połowie tłuszczu podsmażyć do przezroczystości oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać do niej ryż i smażyć dalej razem, aż zrobi się szklisty. Połączyć z mięsem, posolić i popieprzyć, wymieszać. Powstałym nadzieniem (farszem) napełniać strąki papryki do trzech czwartych ich pojemności i układać w szybkowarze. Dodać resztę tłuszczu, wlać wodę i, kto lubi, koncentrat pomidorowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Uwaga. Zamiast mięsa można do nadzienia dać uduszone w tłuszczu pieczarki lub warzywa.

Powiązane posty