Papryka duszona z boczkiem i ryżem

40 dag papryki czerwonej lub zielonej, 5 sporych cebul, 3 ząbki czosnku, 40 dag pomidorów, 25 dag boczku wędzonego, 0,75 szklanki ryżu, 2 kostki maggi, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 1 szklanka wody sól, cukier i ocet do smaku

Oczyszczone strąki papryki pokroić w paski, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. W szybkowarze lekko zrumienić drobno pokrojony boczek, wrzucić do niego oczyszczoną i posiekaną cebulę i chwilę podsmażyć, a na to wrzucić ryż i dalej smażyć 5-6 minut. Teraz wlać wodę, dodać paprykę i pomidory oraz posiekany czosnek. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw.

Powiązane posty