Paella z dorszem

40 dag ryżu (2 niepełne szklanki), 25 dag filetów z dorsza, 40 dag świeżego młodego lub konserwowego bobu (2 puszki), 20 dag groszku, 3-4 ząbki czosnku, 1 szklanka dobrego oleju, np. sojowego, 20 dag pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 strąki świeżej papryki sól do smaku 4 szklanki wody

Rozgrzać w szybkowarze olej, a gdy zacznie dymić, wrzucić drobno posiekany czosnek i następnie pokrojone w kostkę filety. Po 5 minutach dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, 0,5 szklanki wody, bób i groszek oraz pokrojoną w paski oczyszczoną paprykę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać resztę wody, posolić, wsypać- ryż, wymieszać i ponownie zamknąć szybkowar. Ogrzewać 8 minut od momentu ppcw. Otwierać bez schładzania.

Powiązane posty