Młoda baranina w galarecie

1,5 kg młodej baraniny przedniej bez kości, 2 marchwie, 2 pory, 1 cebula, 1 goździk, 2 łyżeczki żelatyny sól, estragon, tymianek I listek laurowy do , smaku Farsz: 35 dag parówek, 1 jajo, 1 płaska łyżka dowolnej przyprawy do mięsa, . np. włoskiej czy „Jarzynka” sól i pieprz do smaku

Zagotować w szybkowarze wodę (1,5-2 szklanki) z oczyszczonymi warzywami: marchwią, porami, cebulą z wbitym w nią goździkiem, z listkiem laurowym, solą, tymiankiem i estragonem. W tym czasie zrobić farsz: zemleć parówki, wymieszać z jajem i przyprawami. Mięso pobić, uformować płat, położyć na nim farsz i dobrze obwiązać sznurkiem (jak baleron) lub spiąć szpilkami, tak by farsz nie uciekał. Włożyć do wrzącego bulionu w szybkowarze, szybkowar zamknąć i ogrzewać 40 minut od momentu ppcw. Otworzyć szybkowar, pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki zimnej wody. Po ostygnięciu mięso wyjąć, zdjąć z niego sznurek, a wywar zagotować, odparować do potrzebnej na galaretkę ilości, włożyć rozmiękłą żelatynę, zagotować. Zalać tym wywarem pokrojone na plastry mięso, odstawić do skrzepnięcia.

Powiązane posty