Łopatka barania faszerowana

1 kg łopatki baraniej, 5 dag masła (lub 3 łyżki oleju), 1 kostka maggi, 1 szklanka wrzątku, 1 płaska łyżka przyprawy „Jarzynka” lub „Vegeta” Farsz: 15 dag boczku lub podgardla, 15 dag mielonej cielęciny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koniaku siekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Z podanych składników zrobić farsz. Mięso po wyjęciu kości zbić, uformować płat, wyłożyć na niego farsz i zwinąć. Obwiązać sznurkiem tak, by farsz nie uciekał, najlepiej w formie baleronu, a końce dodatkowo pospinać szpilkami. Obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze maśle, oprószyć solą i pieprzem. Wlać wrzątek z rozpuszczoną w nim kostką maggi. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 60 minut od momentu ppcw. Zdjąć sznurek po ostygnięciu, kroić w plastry.

Powiązane posty