Kura w galarecie

1 kura nietłusta (około 2 kg), 1 włoszczyzna bez kapusty, 2 cebule, 2 łyżeczki żelatyny, 1 listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 puszka zielonego groszku sól do smaku Sprawioną i pokrojoną kurę wraz z oczyszczonymi warzywami (oprócz groszku) włożyć do szybkowaru, dodać przyprawy, zalać wodą, tak by ledwie przykryła zawartość szybkowaru, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu ppcw. W tym czasie namoczyć w zimnej wodzie żelatynę. Po otwarciu szybkowaru wywar odcedzić, połączyć z namoczoną żelatyną i zagotować. Mięso i warzywa pokroić, rozłożyć do naczyń, w których ma zastygać galareta, rozdzielić do nich groszek, zalać wywarem i odstawić do zastygnięcia.

Powiązane posty