Kapusta kiszona po węgiersku

60 dag kiszonej kapusty, 6 dag smalcu, 2 listki laurowe, 2 goździki, 5 ziaren jałowca, 4 duże cebule, 1 łyżka mąki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka papryki mielonej, 1 szklanka śmietany, sól i cukier do smaku

Śmietanę, mąkę i paprykę pozostawić, a resztę produktów włożyć do szybkowaru. Jeśli kapusta jest zbyt sucha, wlać trochę wody, jeżeli za kwaśna, przepłukać (powinna mieć trochę kwasu). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, do potrawy wlać wymieszaną z mąką i papryką śmietanę, doprawić solą i cukrem, zagotować. Podawać do kartofli, klusek kartoflanych, knedli, mięs duszonych.

Powiązane posty