Golonka po burgundzku

2 golonki (nasolone kilka dni wcześniej), 2 nóżki cielęce, 6 małych cebul, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 2 łyżki siekanej trybuli, 2 łyżki młodych listków estragonu, 1 płaska łyżka przyprawy „Jarzynka” lub „Vegeta”, 1,5 I białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym z dodatkiem kieliszka koniaku) pieprz mielony i ewentualnie sól

Przyrządzać 24 godziny przed podaniem. Golonki dokładnie obmyć, aby oczyścić z nadmiaru soli, ułożyć w szybkowarze wraz z oczyszczonymi nóżkami cielęcymi, wsypać przyprawę „Jarzynkę”, płaską łyżeczkę mielonego pieprzu, wino (lub produkty zastępcze) włożyć pokrojone cebulki i zioła. W razie potrzeby dolać wody, tak by golonki i nóżki były przykryte. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 90-120 minut zależnie od wielkości golonek. Po ugotowaniu wyjąć z mięsa kości, mięso z golonek i z nóżek pokroić w dosyć cienkie plastry, ułożyć na głębokim półmisku lub w salaterce. Do płynu po gotowaniu golonek wsypać natkę pietruszki, dodać roztarty czosnek, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą, kwaskiem czy przyprawą „Jarzynka”. Zalać tym płynem ułożone mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce do skrzepnięcia. Uwaga. Potrawa nie napoczynana zachowuje świeżość przez tydzień.

Powiązane posty