Golonka gotowana (peklowana)

1 golonka, 1 pęczek włoszczyzny Zalewa: 2,5 I wody, 7-8 płaskich łyżek soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka koiendru, 3-4 goździki, 15 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 3 ząbki czosnku

Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać. Wodę zagotować z solą i goździkami, po ostudzeniu dodać przyprawy, włożyć golonkę. Postawić na 2 tygodnie do chłodu, od czasu do czasu przewracać. Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonale oczyszczona. Wyjętą z zalewy golonkę opłukać, zalać w szybkowarze wrzątkiem, zamknąć szybkowar i ogrzewać 90 minut od momentu ppcw. Teraz szybkowar otworzyć, wrzucić oczyszczoną włoszczyznę. Zamknąć szybkowar i ponownie ogrzewać 20 minut od momentu ppcw.

Powiązane posty