Gołąbki z kapusty cukrowej

Nadzienie z mięsa i ryżu: 1 główka (1,25 kg) kapusty cukrowej’, u 30 dag wieprzowiny bez kości, 0,5 szklanki ryżu, 1 cebula, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka koncentratu pomidoro- * wego, 0,25 szklanki śmietany, 1 łyżeczka mąki, sól i pieprz do smaku

Kapustę obgotowywać we wrzątku, odcinając sukcesywnie zmiękłe liście od głąba, główne nerwy ścinać lub zbijać tłuczkiem. Przygotować nadzienie: zemleć mięso, ugotować na pół miękko ryż, zalewając go 1 szklanką wody, zrumienić na 1 łyżce smalcu oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wymieszać wszystko razem, dodając pieprz i sól. Zawijać powstałe nadzienie w przy-gotowane liście kapusty. W szybkowarze rozgrzać- pozostały tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać 1 szklankę płynu (wody, rosołu lub wywaru z warzyw), układać w szybkowarze ciasno jeden obok drugiego zrobione gołąbki, dodać płynu tyle, by je” pokrył, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20-25 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru przyprawić koncentratem pomidorowym i śmietaną.

Nadzienie z kaszy i grzybów: 1 główka kapusty cukrowej (1,25 kg), 1 szklanka kaszy jęczmiennej lub jaglanej, 2 szklanki wody, 3 łyżki tłuszczu, 2 cebule, 50 dag świeżych grzybów lub 5 dag suszonych, 0,25 szklanki śmietany, 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku

Kapustę przygotować jak wyżej. Oczyszczoną i posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, oczyszczone i poszatkowane grzyby udusić. Kaszę ugotować na pół miękko z 1 łyżką masła i z 2 szklankami wody, połączyć z grzybami, posolić i popieprzyć, wymieszać. Zawijać w przygotowane liście kapusty i postępować jak wyżej.

Nadzienie z ryby i ryżu: Proporcje i przygotowanie jak przy nadzieniu z mięsa i ryżu, z tym że zamiast mięsa bierze się surową lub wędzoną rybę oczyszczoną ze skóry i z ości.

Powiązane posty