Galareta z nóżek cielęcych

75 dag nóżek cielęcych, 15 dag chudej wieprzowiny bez kości lub wołowiny bez kości, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 kawałek selera, 1-2 listki laurowe, 2,5 szklanki wody sól i czosnek do smaku, ziele angielskie i pieprz

Dobrze oczyszczone nóżki porąbać, zalać w szybkowarze zimną wodą mięso, włożyć oczyszczone warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 90-120 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zawartość odcedzić przez durszlak, obrać mięso z kości, pokroić w kostkę. Pokroić ugotowaną w wywarze marchew, włożyć do szybkowaru, dodać pokrojone mięso, odcedzony wywar, lekko posolić i zagotować. Resztę soli rozetrzeć z czosnkiem, wymieszać z potrawą. Rozlać do naczyń, w których ma zastygać, od-stawić do skrzepnięcia.

Powiązane posty