Flaczki warzywne

6 marchwi, 4 pietruszki, 0,5 selera, 1 por, 1 cebula, 6 dag masła, 1 łyżka mąki, 3-4 naleśniki (lub zastępczo 20-25 dag suchego makaronu ugotowanego na pół miękko) majeranek, Imbir, papryka mielona, sól I pieprz do smaku

Wszystkie warzywa po oczyszczeniu pokroić w paseczki, zalać w szybkowarze wrzątkiem, włożyć połowę masła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru zagotować ze zrobioną z pozostałego masła i mąki jasną zasmażką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, imbirem i papryką. Przed podaniem wymieszać z pokrojonymi w paski naleśnikami.

Uwaga. Gdy potrawa ma stanowić danie jednogarnkowe, dla podniesienia wartości białkowej można flaczki te doprawić przed podaniem 30 dag startego sera tylżyckiego.

Powiązane posty