Fasola w sosie pomidorowym

50 dag białej fasoli suchej, 2 szklanki mleka, 50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, tłuszcz na zasmażkę, 2 cebule sól, cukier, pieprz i siekana zielenina do smaku

Fasolę namoczyć w przeddzień w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlać fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, dodać mleko. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu ppcw. W tym czasie oczyszczoną cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć bez rumienienia z tłuszczem, oprószyć mąką i po wymieszaniu razem podsmażyć. Zaraz po otwarciu szybkowaru dodać do fasoli zasmażkę z cebulą, włożyć koncentrat pomidorowy lub przetarte pomidory, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, posypać zieleniną. Podawać z zieloną sałatą lub inną surówką.

Powiązane posty