Cynoderki wieprzowe duszone

60 dag cynadrów wieprzowych, 3 łyżeczki mąki, 6 dag tłuszczu, 1 szklanko rosołu (lub tyleż wody z 1 łyżką przyprawy „Jarzynka”), 1 duża cebula sól i pieprz do smaku można też dodać 0,5 szklanki śmietany i szczyptę ostrej mielonej papryki

Cynadry rozciąć wpół, nie docinając do końca, wymoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, odcedzić, po czym zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić. Pokroić na plasterki. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, na bardzo gorącym obsmażyć cynaderki, wlać rosół, wkroić oczyszczoną cebulę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru włożyć zasmażkę z mąki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Kto lubi, może dodać śmietanę i paprykę.

Powiązane posty