Budyń z gotowanego ryżu i homogenizowanego twarożku

3-4 szklanki ugotowanego do miękkości ryżu, najlepiej na mleku (1 szklanka ryżu, 3 szklanki mleka, 3 dag masła, szczypta soli, ogrzewać w szybkowarze 15 min), 1 opakowanie twarożku homogenizowanego, 4 jaja, 0,5 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, starta skórka z 1 cytryny lub 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej sól do smaku, margaryna i tarta bułka do formy, sok lub syrop owocowy do polania

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, wymieszać z twarożkiem, a następnie z ryżem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ostrożnie z resztą masy. Formę budyniową wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką, napełnić masą, po czym wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Formę budyniową przykryć, szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć formę budyniową, okroić nożem, masę wyłożyć na okrągły półmisek. Podawać polany syropem owocowym. szklanki wody (na 2 cm od dna), szybkowar zamknąć i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. Podawać po ostygnięciu. Uwaga. Na tej samej zasadzie robi się mleczko karmelowe, dodając karmel z 1 łyżki cukru.

Powiązane posty