Budyń z dyni

50 dag dyni bez skóry, i pestek, 0,5 szklanki mleka, 4 jaja, 4 łyżki tartej bułki, 3-4 łyżki cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego, margaryna i bułka tarta do formy Pokrojoną dynię zalać mlekiem i rozgotować (można w szybkowarze, ogrzewając 7 minut od momentu ppcw), przetrzeć przez sito lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z dynią i tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać masę z pianą, włożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką formy budyniowej lub do innego naczynia, szczelnie przykryć, wstawić do szybkowaru. Na dno szybkowaru wlać 1 szklankę wody, zamknąć i ogrzewać 20 minut od momentu ppcw. Podawać na gorąco. Uwaga. Budynie gotowane na parz« można polewać sosami.

Powiązane posty