Bób na przystawkę

2 kg młodego bobu w strąkach, 3 filety anchois, 1 szklanka śmietanki, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu (może być z kostki maggi lub z przyprawy „Jarzynka”) pieprz oraz siekana natka pietruszki lub listki estragonu do smaku Bób wyłuskać, zdjąć z ziaren skórkę. Filety anchois rozetrzeć na pastę i wymieszać z bulionem. Włożyć do szybkowaru bób, ząbek czosnku (w całości), wlać bulion. Zamknąć szybkowar 1 ogrzewać 5 minut od momentu ppcw. Szybkowar otworzyć, wy- jąć czosnek, wlać śmietankę, popieprzyć. Podawać jako przystawkę na zimno. Można posypać zieleniną. Uwaga. Tak przyrządzony bób można podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Powiązane posty