Barszcz ukraiński

50 dag kości, najlepiej szpikowych, 15 dag suchej, uprzednio namoczonej na noc (lub młodej, wtedy gotowanie trwa 30 minut) fasoli, 2 buraki ćwikłowe, 10 dag kapusty białej, 2 kartofle, 1-2 pomidory, 1 cebula, 2 marchwie, 2 pietruszki, 3 dag tłuszczu, 1 łyżka mąki, 0,5 szklanki śmietany, 0,5 listka laurowego, 1,2 I wody sól, pieprz, cukier i kwasek do smaku

Kości, fasolę (wraz z wodą, w której się moczyła) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (prócz cebuli) włożyć do szybkowaru, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić listek laurowy i pieprz (5-6 ziaren), zamknąć szybkowar i ogrzewać 45 minut od momentu ppcw. Oczyszczoną i pokrojoną cebulę zrumienić na tłuszczu, śmietanę wymieszać z mąką i wszystko razem połączyć z zupą. Doprawić solą, cukrem i kwaskiem. Uwaga. Pomidory lepiej pozbawić skórki przed gotowaniem (zanurzyć je we wrzątku, wtedy skórka łatwo schodzi).

Powiązane posty