Barszcz ukraiński

50 dag kości, najlepiej szpikowych, 3 marchwie (20 dag), 1 kalarepka lub kawatek cukinii (10 dag), 1-2 pietruszki (8-10 dag), 40 dag kartofli, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 1,5 I wody, 1 średni burak ćwikłowy uprzednio upieczony lub ugotowany w skórce, 0,5 szklanki śmietany sól, pieprz i kwasek do smaku

Kości i oczyszczone pokrojone warzywa (prócz buraka) włożyć do szybkowaru, zalać wodą, wrzucić przyprawy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25-30 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć zbędne już kości, wrzucić do zupy obrany i utarty na tarce do jarzyn burak i gotować jeszcze 5 minut bez przykrywania. Wlać rozbełtaną z niewielką ilością zupy śmietanę. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i kwaskiem.

Powiązane posty