Baranina duszona w warzywach

50 dag oczyszczonej z kości baraniny, 6 dag smalcu, 4 kartofle, 1 kalarepka, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego). 1 łyżeczka mąki, 0,5 szklanki śmietany, 0,5 szklanki suchej fasoli uprzednio namoczonej, 1 plaska łyżka przyprawy „Vegeta” lub podobnej sól i pieprz do smaku

Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim mięso, wyjąć, a na to miejsce włożyć fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, (powinna pokrywać fasolę). Zamknąć szybkowar i ogrzewać 30 minut od momentu ppcw. Po tym czasie oczyścić warzywa, pokroić w kostkę i krótko przesmażyć (oprócz pomidorów), na pozostałym tłuszczu. Po otwarciu szybkowaru włożyć do niego mięso, przysmażone warzywa oraz pokrojone pomidory posolić i popieprzyć. Zamknąć ponownie szybkowar i ogrzewać pozostałe 20 minut od momentu ppcw. Po zakończeniu duszenia wlać wymieszaną z mąką śmietanę i zagotować.

Powiązane posty