Bakłażany nadziewane

8 bakłażanów (po 2 na osobę), 3 cebule, 4 dag masła, 1 łyżka mąki, 4 łyżki tartej bułki, 2 jaja, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka siekanego koperku, 1 łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku

Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 minut na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaj a, wsypać zieleninę, wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu ppcw. Przed podaniem posypać zieleniną.

Powiązane posty